2009
Helgens första internationella klass var en tidshoppning på höjden 1,40 meter. Svante Johansson vann klassen på Classic Lady, som numera är såld till USA. Ekipaget fick till en fin runda och slutade som segrare efter en hård fight.
I fredagens avslutande klass, en 1.45-hoppning, kom Rolf-Göran Bengtsson på en andra plats med den fina och säkra hingsten Casall La Silla. En drömhäst för många, som rids med perfektion av RGB. Under ekipagets rundor är det svårt att hitta några fel.
Jur Vrieling, som även han är en fantastisk ryttare med otrolig känsla känsla och felfri stil, red till sig en tredje plats på den välridna hingsten VDL Emmerton.
Lite dressyr kan vi få med i det här inlägget. Och det är inte vad som helst, utan det är när Jan Brink och Briar 899 blir avtackade inne på arenan. Tyvärr blev det inte en uppsutten avtackning, utan Jan kom gåendes.
Bakom kulisserna var det känslosamt. Jan Brink kramade om en rätt så oberörd Briar 899 som fick äta massor av morötter och andra godsaker. Han såg nöjd ut och var mitt i centrum med många människor runt omkring.
Tillbaka till hoppningen igen. Lördagens 1.50-hoppning vanns av Jur Vrieling. Enligt resultatlistorna står det att han red Wadro's Nerina, men här sitter han faktiskt på VDL Emmerton. Jag kommer inte ihåg hur det var men Emmerton är faktiskt finare än det vita stoet som han red i denna klass enligt resultaten. Kanske tog Emmerton till prisutdelningen bara.
Kevin Staut, regerande Europamästare, kom på en fin tredjeplats med Le Prestige St Louis. Han hade tre placeringar av sex starter under helgen och måste vara någorlunda nöjd. Ingen vinst med hem, men några rosetter i alla fall.
Andra bästa svensk (efter RGB och Casall La Sillas andra plats) var Helena Persson på Chamonix H. De kom på en fjärdeplats och måste varit nöjd med det i ett tufft, internationellt startfält.
Lördagens sista hoppklass vanns av Malin Baryard Johnsson på H&M Tamina. Ett par som måste ha många blå/gula rosetter hemma i stallet. Dagen efter vann Malin även tidhoppningen på denna fina och kvicka dam.
Ludger Beerbaum på Couleur Rubin såg inte så märkvärdiga ut på framhoppningen. Men när det blev högre inne på banan så förtstod man varför alla gillar den lilla hingsten. Han hoppade helt felfritt med ett par bakben som var högt uppe i skyarna. Inte ens i närheten av att riva en enda gång utan hoppade med stor marginal i varje språng.
Det blev till sist som vi alla hade hoppats på. Efter två andra platser med Casall La Silla så red Rolf-Göran Bengtsson hem en seger i den sista hoppklassen, helgens största klass. Han belönades med en bil för den fina rundan.
Han fick med sig två bilar hem till Tyskland. En för vinsten i Grand Prix-klassen och en för att han blev meetingbäst. Under presskonferensen berättade han att han vunnit tolv bilar i sin karriär än så länge, och fler lär det bli.
Barbackahoppning
Det var med glädje som jag läste att det blir en revansch i Ericsson Globe i år, den här gången presented by Equality Line. Mitt i föreställningen, fredagen den 26 november kl 15.00 kommer vi få se till att hålla nerverna i styr. Inte allra minst ryttarna. Det blir spännande att följa vilka som får vara med när vi istället förflyttar oss till Stockholm.
John Hickey är en klar favorit gällande höjdhoppning och liknande klasser. Han och hans häst Ian såg väldigt stadiga ut i Falsterbo. John kunde till och med hålla på med lite "finlir" i anridningen och verkade inte besväras av att han faktiskt red barbacka. Pontus Westergren såg även han säker ut när han seglade över de höga hindrerna på sin mörkbruna springare.
Får jäg själv välja så är Pontus och John två säkra kort för att få upp stämningen inne i arenan. Dessutom så lovar den internationella banbyggaren Peter Lundström, som även är banbyggare i hoppklasserna i år, att vi kommer få se en segrare i Ericsson Globe. Hiniderstöden kommer denna gång inte vara problemet. Nu kommer vi få se ryttarna matcha sina hästar på riktigt, riktigt höga höjder.
Programmet i år är fyllt med många spännande shownummer och klasser, men det här är grädden på moset enligt mig!
Stjärnornas hoppning
En av favoriterna var den före detta supermodellen Emma Wiklund. Hon red stiligast av dem alla och slutade därmed som vinnare i stilhoppningen. I tidhoppningen kom hon tvåa, inte långt efter vinnaren Jenny "Velvet" Pettersson. Vi visste tidigare att hon kan det där med att posera (se bara bilden ovan så får ni ett tydligt exempel på det), nu visade hon även sina färdigheter i sadeln. Något som hon absolut kan vara stolt över och skryta om.
Här står Richard Herrey, Jacob Stadell och Musse Hasselvall och snackar lite taktik inför tävlingen förra året. Från början var jag lite rädd för Musse, han är ju ändå boxare. Trodde att han skulle hård som sten, men det visade sig att han hade fler mjuka sidor. Förra året var det nära att han ramlade av över sargen, men han höll sig kvar. I finalen så slutade han tvåa i stilhoppningen. Bra ridet av en boxare som tydligen hade riktigt bra balans.
Inför i år är inte alla åtta kändisarna uttagna ännu. De aktuella kändisarna har redan nu börjat träna ute på Stora Wäsby i Stockholm om att få rida i Ericsson Globe. Tränarna är Lena Bredberg och Anna Persson och vi hoppas att de gör allt för att lära kändisarna rida så bra som möjligt på den här korta tiden som är kvar. Spännande att se vilka som blir uttagna, och vilka som faktiskt känner sig mest taggade till att göra denna utmaning.
En kändis som har fått en lite extra hård start är programledaren Suzanne Sjögren som har ramlat av de två senaste träningarna. Det har resulterat i en stukad handled och en del blåmärken. Jag hoppas hon repar sig fort för att komma upp på hästryggen igen. Det är inte lätt när det är svårt!
De aktuella kändisar till Stjärnornas hoppning är:
- Suzanne Sjögren Jensen, tv-programledare
- Carolina Gynning, tv-profil
- Maria Akraka, f d elitfriidrottare
- Björn Bengtsson, skådespelare
- Yvonne Åstrand, nyhetsankare SVT
- Eddie Razaz, Idol-deltagare 2009
- Matte Lagerwall, medlem i The Boppers
- Tommy Ekman, medlem i popgruppen Style
- Jenny "Velvet" Pettersson, sångerska - vann tävlingen 2009
Nu är det nio kändisar som slåss om åtta platser. En ska bort, och inom kort bör vi få reda på vem av kändisarna som gjort sitt och som tyvärr inte för medverka i Stjärnornas hoppning. Vi följer det med spänning!
Hästfesten närmar sig
Temat för i år är "Tusen och En Natt", alltså kan publiken förvänta sig ett orientaliskt och exotiskt skimmer som kommer att vila över Ericsson Globe. Det blir spännande nummer som Pas de Deux med kamel och arabhäst som använder sig av rörelser ur den svåra dressyrskolan. Julavslutningen kommer inte vara likadan, tomten får nämligen en kamel framör släden. Första gången som kameler är inne i Ericsson Globe under hästfesten, räkna med en upplevelse du inte kommer glömma i första taget. Frågan är hur hästarna kommer reagera på detta?
Edward Gaal kommer få sällskap av bland annat Anky van Grunsven (som förutom dressyren kommer att hålla en clinic i reining) och Adelinde Cornelissen. Svenska ryttarna är ännu inte klara, men jag blir inte förvånad om Patrik Kittel, Tinne Vilhelmson Silfvén och Minna Telde kommer.
Den internationella hoppningen har inte ännu fått så många klarttecken från ryttarna. En som gärna vill komma i år igen är Europamästaren Kevin Staut. För att spekulera lite i de svenska ryttarna så kommer nog det uttagna VM-laget med största sannolikhet deltaga i Ericsson Globe. För er som inte har koll så är det Rolf-Göran Bengtsson, Malin Baryard Johsson, Helena Lundbäck, Peder Fredricson och Alexander Zetterman.
Jag själv tror även att Svante Johansson och Daniel Zetterman är två säkra kort till de internationella klasserna. Sen ska det ju självklart tillkomma några fler, men det här är vad jag tror.
Vi får hålla tummarna för att Rolf-Göran Bengtsson kommer. Förra året, som dessutom var det första året som han red i Ericsson Globe, vann han två bilar. Rätt bra ridet i arenadebuten!
Redan nu är två svenska fyrspannskuskar är klara; Tomas Eriksson och Fredrik Persson. De tio kuskar som ligger bäst till på rankningen får delta i inomhusvärldscupen i körning, där Globen har en av deltävlingarna. Vi kan nog räkna med flera VM-kuskar i startfältet. En fartfylld tävling med musik och jubel där kuskarna bjuder på sig själva är verkligen något att se fram emot.
En glad nyhet, inte allra minst för ryttarna är att Volkswagen blir en av huvudsponsorerna till tävlingarna (och dessutom en av ridsportens framtida sponsorer och samarbetspartners) och kommer att dela ut fem bilar under helgen. Fyra i hoppning och en till världscupvinnaren i dressyr. Hoppryttarna kan vinna en bil på lördagskvällen i Volkswagen Cup, även vinnaren av söndagens Grand Prix samt den meetingbäste kan också åka iväg i en Volkswagen. Nyheten för i år, Agria Nordic Tour, ger även vinnaren en Volkswagen.
Bilar är något som lockar ryttarna och gör att de "står på kö" för att få vara med på tävlingarna.
Åh vad jag längtar! Hoppas ni hänger med mig med under uppladdningen och enda till slutet. Jag ser fram emot att ge er den senaste uppdateringen och det smaskigaste skvallret. Läs bloggen, så är ni med på noterna även om ni inte är på plats! Det ska bli ett sant nöje att ha er som läsare!